A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальна установа «Сколівський інклюзивно-ресурсний центр»
Сколівської міської ради

Діти як діти, тільки "сонячні"

Дата: 21.03.2019 14:12
Кількість переглядів: 447

       Їх називають "дітьми сонця". Сьогодні День людини з синдромом Дауна – одного із найбільш поширених генетичних порушень. Сьогодні в усьому світі проходить флешмоб «lots of socks», тобто "багато шкарпеток". Люди одягають шкарпетки з неоднаковими візерунками і різних кольорів, аби відчути, як це бути не таким, як усі, і жити під пильними поглядами оточуючих. Синдром Дауна є генетичною аномалією, при якій в клітині людини з’являється додаткова третя хромосома в 21-ій парі (трисомія 21-ої хромосоми). Такі люди мають 47 хромосом на відміну від 46 хромосом звичайної людини. Їм притаманна характерна зовнішність, підвищена можливість появи певного спектру захворювань (наприклад , вроджених вад серцево-судинної системи, набутих вад сенсорної системи, тощо).

 

Характерні особливості дітей з синдромом Дауна за сферами

  Рухова сфера: загальні порушення великої і дрібної моторики, властива моторна незручність, часто плоскостопість, м'язова гіпотонія, надмірна рухливість в суглобах, сповільненість реакцій.

  Рекомендації: насичувати життя дитини з синдромом Дауна руховими активностями: ходьбою, танцями, плаванням, ЛФК.

 Пізнавальна сфера. Інтелект : синдром Дауна супроводжується інтелектуальною недостатністю. Зорове сприйняття краще розвинене, ніж слухове (всю інформацію рекомендовано подавати з візуальною підтримкою: малюнок, фото, піктограма). Краще розвинена і пам'ять в зоровій модальності (сильні сторони дитини). Важливо максимально насичувати сенсорну сферу дитини, розширюючи її досвід і роблячи акцент на інші системи сприйняття. Складнощі виникають з передачею досвіду і генералізацією отриманих знань. Діти з синдромом Дауна можуть швидко втрачати засвоєні навички, їм складно переносити отриманий досвід на аналогічні ситуації. Тому з дитиною з синдромом Дауна постійно потрібно закріплювати отримані знання в різних життєвих ситуаціях.

Рекомендації для розвитку дітей з синдромом Дауна

    Заняття у психолога, корекційного педагога, для батьків: задавати дітям з синдромом Дауна доступні питання і давати можливість, не кваплячи їх, відповідати - це буде розвивати мислення і пам'ять дитини.

   Комунікація: у дітей з синдромом Дауна майже завжди спостерігаються різні мовні порушення, пов'язані з труднощами артикуляції і загальної м'язової гіпотонії. Пасивний словниковий запас дитини з синдромом Дауна значно більший від активного, що означає, що дитина дуже багато чого розуміє, але не може пояснити. Діти з синдромом Дауна все сказане сприймають буквально, дорослому потрібно це враховувати в побудові інструкцій і запитань.

  Рекомендації: відвідування логопеда, батькам важливо приділити велику увагу засвоєнню дитиною навичок читання і письма.Завдяки  читанню мовлення дитини буде поліпшуватися.

  Сильною стороною дитини з синдромом Дауна є великий потенціал соціалізації та інтеграції, хороший рівень соціальної адаптації. Але розкриття цього потенціалу буде можливим тільки за умови постійної і кропіткої роботи батьків разом з фахівцями.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора