A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальна установа «Сколівський інклюзивно-ресурсний центр»
Сколівської міської ради

Гендерно зумовлене насильство: витоки наслідки, механізми запобігання та реагування

Дата: 07.04.2023 22:08
Кількість переглядів: 182

6 квітня 2023 року фахівці комунальної установи «Сколівський інклюзивно-ресурсний центр» Сколівської міської ради взяли участь у тренінгу «Гендерно зумовлене насильство: витоки наслідки, механізми запобігання та реагування», який проводив Міжнародний Медичний Корпус за участі працівників освіти, поліції, соціальних працівників та спеціалістів, які працюють з молоддю, вразливими та потенційно вразливими верствами населення.

     Міжнародний Медичний Корпус – це всесвітня гуманітарна організація, яка займається порятунком життя та надання допомоги тим, хто постраждав від конфліктів, катастроф та захворювань. Його місія полягає у сприянні покращенню якості життя малозабезпечених громад у всьому світі за допомогою надання медичних та інших пов’язаних послуг. Мета – допомога у медичному забезпеченні громадам, що постраждали найбільше, а також у сприянні розвитку їх самозабезпечення.

 

    Тренінг був викладений в доступній формі, цікаво та розгорнуто.    Наведені спікером приклади давали змогу глибоко зрозуміти всю серйозність та відповідальність механізму запобігання та реагування щодо гендерно зумовленого насильства. Також, прослухавши матеріал, стали зрозумілішими питання про гендерні ролі в суспільстві. Оскільки стать – це біологічна категорія, яка визначає фізіологічні, анатомічні, гормональні особливості жінок і чоловіків вроджені. Вона є природньо зумовлена незмінна (сама по собі), універсальна для всіх людей, культур ознака. А  гендер – соціально закріплені роль, поведінка, діяльність і характерні ознаки, які певне суспільство вважає належними для жінок та чоловіків. Гендерні характеристики жінок і чоловіків, набуті ними як особистостями в процесі виховання, соціалізації не мають чіткої закріпленості і є змінні (залежно від часу, країни, культури). Існують також  гендерні стереотипи – упереджені соціальні та культурні шаблони чи ідеї, згідно з якими чоловіків та жінок наділяють характеристиками й функціями, що визначаються й обмежуються їхньою статтю. Це певні форми поведінки, які суспільство очікує від людей залежно від їх статі, задаючи при цьому жорсткі стандарти. Очікувана гендерна поведінка, тобто гендерні ролі є обмежувальними, вони встановлюють вузькі рамки норми стосовно того, що чоловікам та жінкам належить відчувати, виявляти та робити.

     Гендерно зумовлене насильство – насильство, спрямоване проти особи через її стать, гендерну ідентичність чи гендерне самовираження і є загальним терміном для будь-яких шкідливих дій (чи погрози вчинення таких дій, примусу), які вчиняються проти волі (бажання) людини.

     Основою роботи тренінгу було визначення керівних принципів підходу до постраждалих, а саме: повага, конфіденційність, безпека, відсутність дискримінації. Необхідно сприяти свободі волі та самовизначенню, зменшити ризики. Визнавати, що кожна постраждала чи кожен постраждалий мають рівні права на догляд та підтримку і є відмінною чи відмінним, унікальною чи унікальним особистостями.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора