A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальна установа «Сколівський інклюзивно-ресурсний центр»
Сколівської міської ради

Робота КУ «Сколівський ІРЦ»

Дата: 18.03.2021 15:09
Кількість переглядів: 795

КУ «Сколівський ІРЦ» є юридичною особою - установою, що утворилася в 2017 році з метою забезпечення права дітей з особливими освітніми потребами віком від 2 до 18 років на здобуття дошкільної та загальної середньої освіти та надає послуги дітям з особливими освітніми потребами, які проживають (навчаються) на Сколівщині: Сколівській, Козівській, Славській територіальних громадах. Установа створена на 10 978 дітей Сколівського району. Зокрема, на території Козівської ТГ загальна кількість дитячого населення віком від 0 до 18-ти років - 2501, Сколівської ТГ - 5815 і Славської ТГ - 2662 і немає прив’язки до кількості осіб з ООП.

   Проведення  комплексної оцінки розвитку дитини – одне із завдань діяльності інклюзивно-ресурсних центрів, метою якої є визначення особливих освітніх потреб дитини, в тому числі коефіцієнта її інтелекту, розроблення рекомендацій щодо освітньої програми, надання психолого-педагогічних та корекційно-розвиткових послуг відповідно до потенційних можливостей дитини. 

   На території обслуговування КУ «Сколівський ІРЦ» є віддалені села, в яких діти потребують, щоб до них приїжджав  спецавтомобіль, і відповідні фахівці провели обстеження та надали необхідні послуги. Важливо, що мобільний інклюзивно-ресурсний центр дозволяє надавати вчасну мобільну комплексну психолого-педагогічну допомогу особам з особливими освітніми потребами та членам їх родин.  

   З цією метою 09.03.2021р. на базі Хащованського ЗЗСО І-ІІ ст. спільно з батьками та  фахівцями КУ «Сколівський ІРЦ» визначено оптимальний освітній маршрут для  дитини з особливими освітніми потребами. Визначилися, яка саме форма навчання та виховання дитини  дасть максимальний позитивний результат, саме на чому необхідно зосередити увагу спеціалістам та батькам. Надано консультації щодо індивідуальних особливостей розвитку дитини, зазначено, що успіх корекційного навчання залежить від чіткої організації наступності у роботі педагогів та батьків. Раннє виявлення порушень  та надання дітям своєчасної допомоги дозволяє попередити виникнення  труднощів у навчанні.

   Також, об’єднані спільною метою, батьки, фахівці ІРЦ, педагоги  Тухлянського ОНЗЗСО І-ІІІ р. - гімназії та ресурсного центру освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами, який створений з метою подолання викликів у сфері інклюзивної освіти, надання дієвої підтримки незрячим школярам і студентам, їх батькам і педагогам, закладам середньої та вищої освіти плануємо в новому 2021-2022 навчальному році організувати інклюзивне навчання для незрячої дитини. Даний центр допомагатиме організувати якісне інклюзивне навчання незалежно від регіону проживання учня/студента з важкими порушеннями зору, супроводитиме педагогів і дитину протягом усього терміну набуття освіти. Керівником даного центру є заслужена працівниця соціальної сфери України, кандидатка історичних наук Оксана Потимко. Метою центру є  подолання викликів у сфері інклюзивної освіти, надання дієвої підтримки незрячим школярам і студентам, їх батькам і педагогам, закладам середньої та вищої освіти. Крім цього, центр інноваційних освітніх технологій Навчально-наукового інституту права, психології та інноваційної освіти Національного університету «Львівська політехніка» працює з метою поширення освітніх інновацій у навчальних закладах України,  надання освітніх послуг у цій сфері, а саме:
- організація та проведення курсів підвищення кваліфікації, тренінгів, майстер-класів, навчальних семінарів тощо, які покликані поширювати позитивні практики впровадження інновацій у навчальних процес;
-  консультування та супровід інноваційних процесів у навчальних закладах;
- проведення публічних заходів (конференцій, круглих столів, семінарів тощо з метою обміну досвідом та популяризації інновацій в освіті.
Центр надає освітні послуги фізичним та юридичним особам.
До діяльності Центру залучаються науково-педагогічні працівники кафедри педагогіки та інноваційної освіти та інших кафедр Університету та інших закладів освіти України.
Навчання здійснюється в очній очно-заочній та заочній формах з використанням дистанційної платформи. У заочній формі використовуються елементи електронного (дистанційного) навчання.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора