A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальна установа «Сколівський інклюзивно-ресурсний центр»
Сколівської міської ради

Дієвість через співпрацю: взаємний обмін досвідом у підтримці осіб з особливими освітніми потребами

Дата: 06.03.2024 13:07
Кількість переглядів: 131

У сучасному світі, де глобалізація стає все більш важливою, обмін досвідом та кращими практиками між різними країнами стає ключовим чинником у вирішенні спільних проблем та досягненні цілей. Один з таких прикладів - співпраця між українськими інклюзивно-ресурсними центрами та польською громадською організацією «Далей Разем» (Dalej Razem) www.dalejrazem.pl. Інклюзивно-ресурсні центри - це установи, що утворилися в 2017 році з метою забезпечення права осіб з особливими освітніми потребами на здобуття дошкільної та загальної середньої освіти, в тому числі у закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої освіти та інших закладах освіти, які забезпечують здобуття освіти, шляхом проведення комплексної психолого-педагогічної оцінки розвитку особи та забезпечення їх системного кваліфікованого супроводу. З іншого боку, польська ГО «Далей Разем» спеціалізується на розвитку соціальних та культурних ініціатив, спрямованих на підтримку осіб з  розладами аутистичного спектру.

Обмін досвідом між нашими організаціями може принести численну користь. Перш за все, ми зможемо взяти на озброєння кращі практики та інноваційні методи, які успішно застосовуються в одній країні, і адаптувати їх до своїх умов та потреб. Наприклад, наші інклюзивно-ресурсні центри можуть навчитися в польських колег ефективніших стратегій розвитку, а польські активісти зможуть дізнатися про інноваційні підходи до реабілітації дітей з особливими потребами у нас. Крім того, такий обмін сприяє розширенню міжнародного співробітництва та встановленню контактів між представниками обох країн. Це може відкрити нові можливості для спільних проєктів та ініціатив, які спрямовані на підвищення якості життя людей з  розладами аутистичного спектру та їхніх сімей.

Загалом, обмін досвідом є важливим кроком у напрямку покращення якості життя людей з особливими освітніми потребами та розвитку більш інклюзивного суспільства як в Україні, так і в Польщі.

В епоху прискореного розвитку науки, в яких сьогодні перебуває світ, аутизм не може бути вироком до самотності, відчуження та страждань.                          

Дуже хочемо розповісти про наших колег і про всі ті добрі справи, які вони втілюють в життя. Польська ГО «Далей разем» є організацією, яка займається розвитком соціальних і культурних ініціатив у Польщі.

Організація  працює над створенням умов для розвитку осіб з  розладами аутистичного спектру та їхніх сімей, гідного існування на кожному етапі життя. 

Громадська організація є суб’єктом, який надає різнобічну допомогу, об’єднує фахівців, надихає на зміни, допомагає у складних ситуаціях та підтримує у повсякденному житті. У своїй діяльності керується турботою про захист невід’ємної гідності осіб з розладами аутистичного спектру та кожного члена його родини.  Організація існує з 2001 року. У своїй діяльності керується місією: «Ми існуємо, щоб повертати людей з аутизмом у світ – створювати умови для їх розвитку та гідного існування на кожному етапі життя з моменту встановлення діагнозу».

Статутними цілями організації є:

  • комплексна допомога людям з розладами спектру аутизму та їх сім’ям у питаннях діагностики, навчання, реабілітації, оздоровлення, професійної та соціальної активізації;
  • поширення знань про аутизм, проблем осіб з розладами аутистичного спектру та можливості їхнього навчання та реабілітації в суспільстві;
  • створення кола підтримки для батьків та опікунів осіб з розладами аутистичного спектру;
  • створення діагностично-освітнього центру для дітей, підлітків та дорослих з розладами аутистичного спектру.

«Штаб-квартира» знаходиться в центрі Зеленої Гури, яка знаходиться на Willa Suckera.

Дитячий садок з відділеннями для дітей з розладами аутистичного спектру «Далей Разем» був заснований у 2011 році https://przedszkole.dalejrazem.pl/ 
Особливостями даного дошкільного закладу є малі групи, доброзичлива атмосфера, професійна освітня та лікувальна допомога; перекваліфікація, дієтолог, логопед, реабілітолог, додаткові заняття, прогулянки, заходи; індивідуальні плани лікування і постійний контакт з батьками.

Початкова школа для дітей з розладом аутистичного спектру «Далей Разем» була заснована в 2016 році https://szkola.dalejrazem.pl/ .                

Підліткам з розладами аутистичного спектру потрібно більше часу, щоб підготуватися до виходу з дому. Generado Foundation допомагає їм зробити перший крок до незалежності. Направду, багато зроблено, а ще більше планується зробити. Багато питань обговорено. «Що буде з моєю дитиною після того, як я помру або не зможу піклуватися про свою дочку чи сина?».   Батьки осіб з розладами аутистичного спектру бояться за майбутнє своїх дітей.
У червні 2016 року Асоціація допомоги людям з аутизмом «Далей Разем» заснувала Generado Foundation, щоб забезпечити краще та безпечніше майбутнє для своїх вихованців. Діяльність Фонду дозволяє створити терапевтичні та життєві умови, які поважають гідність людей з розладами аутистичного спектру, гарантують їх фізичну та психічну безпеку, сприяють розвитку та забезпечуватимуть їхнє щастя. Дуже важливо створити місця проживання, а також підготувати підлітків з розладами аутистичного спектру до виїзду з рідного дому.  

НА ШЛЯХУ ДО НЕЗАЛЕЖНОСТІ, БО НЕЗАЛЕЖНІСТЬ – ЦЕ СВОБОДА

Власна кімната, індивідуальний супровід і до шести мешканців. Створюючи концепцію Generado Houses, ми проаналізували потреби залежних Людей з аутизмом, а також подивилися, в яких умовах життя ми б хотіли старіти.

Навчання, робота… переїзд із родини. Люди з аутизмом набувають умінь і навичок ведення власного господарства.

Виїзд на курорт, перебування в лікарні або відпочинок для відновлення сил. Батькам надається місце, де вони можуть безтурботно залишити своїх дітей. Люди з аутизмом стають більш незалежними.

Ми створюємо умови, які дозволяють людям з аутизмом досягти нових висот професійної майстерності.

Ми щиро вдячні громадській організації «Далей Разем» (Dalej Razem) за обмін досвідом і співпрацю. Об’єднавши наші спільні зусилля, бажання, знання і практики ми стаємо впевненішими і сильнішими.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора