A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальна установа «Сколівський інклюзивно-ресурсний центр»
Сколівської міської ради

Актуальне та ефективне навчання за програмою mhGap

Дата: 02.07.2023 11:40
Кількість переглядів: 501

Упродовж 28 червня - 1 липня 2023 року у Сколе відбулось навчання з тренерами з психічного здоров'я за програмою mhGap від World Health Organization (WHO), лікарями сімейної медицини Свої.рідні,  членами Правління Академії сімейної медицини України Ігорем Заставним та Анастасією Ходан. 

Завдяки Академія Сімейної Медицини України/ Academy of Family Medicine of Ukraine та Психічне здоров'я для України мали змогу перейняти досвід сімейні лікарі, медичні сестри, практичні психологи Сколівської і Славської територіальних громад та фахівці (консультанти) інклюзивно-ресурсного центру.

Цей багаторічний проєкт, який координує сімейна лікарка у Cвої.рідні Софія Настишин, уже навчив і продовжує здійснювати освітню діяльність для сотень фахівців.

Психічні, неврологічні розлади та розлади, пов'язані зі вживанням психоактивних речовин (ПНПР-розлади), надзвичайно поширені та формують великий тягар захворювань та непрацездатності в усьому світі. Усе ще існує велика прогалина між нагально потрібними та наявними потенціалом і ресурсами систем охорони здоров'я для зниження цього тягаря. Майже кожна десята людина має психічний розлад, але лише 1% працівників систем охорони здоров'я у всьому світі надає послуги з охорони психічного здоров'я. ПНПР-розлади є значною перешкодою у спроможності дітей до навчання, а у випадку дорослих - перешкодою до функціонування в родинах, на робочих місцях і в суспільстві в цілому.

 

Визнаючи нагальну потребу у наданні послуг людям із ПНПР-розладами та їхнім доглядачам, а також у подоланні розриву між наявними та необхідними ресурсами та послугами, у 2008 році Відділ з питань психічного здоров'я та зловживання психоактивними речовинами Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) розпочав Програму дій із подолання прогалин у сфері психічного здоров'я (Mental Health Gap Action Programme, mhGAP). Основними цілями mhGAP є посилення прихильності урядів країн, міжнародних організацій та інших зацікавлених сторін до підвищення фінансування та людських ресурсів для лікування ПНПР-розладів і забезпечення значно ширшого охоплення населення ключовими послугами у країнах із середнім і низьким рівнями доходів. У рамках цих цілей mhGAP надає засновані на доказах настанови та інструменти для досягнення цілей, поставлених у Комплексному плані дій з охорони психічного здоров'я на період 2013-2020 років.

У 2010 р. з метою сприяння впровадженню програми mhGAP було розроблено Керівництво mhGAP для ведення ПНПР-розладів у неспеціалізованих закладах охорони здоров'я. Керівництво mhGAP є простим інструментом, розробленим на основі настанов mhGAP, який представляє інтегроване ведення пріоритетних ПНПР-розладів з використанням протоколів для прийняття клінічних рішень.

Існує широко поширене, але помилкове переконання, що усі втручання у сфері охорони психічного здоров'я є складними і можуть надаватися виключно високоспеціалізованим персоналом. Дослідження останніх років продемонстрували можливість проведення фармакологічних і психосоціальних втручань в умовах неспеціалізованих закладів охорони здоров'я. З моменту випуску Керівництва mhGAP у 2010 році воно широко використовується різними зацікавленими сторонами, зокрема міністерствами охорони здоров'я, науковими установами, неурядовими громадськими організаціями та іншими благодійними фундаціями, а також дослідниками для розширення надання послуг з охорони психічного здоров'я. Керівництво mhGAP використовується більше ніж у 90 країнах у всіх регіонах ВООЗ, а матеріали mhGAP перекладено більш ніж 20 мовами, у тому числі шістьма офіційними мовами ООН.

Ми пишаємося бути долученими до цієї важливої справи, в такий спосіб змінюючи та покращуючи якість надання медичної та психологічної допомоги в наших громадах.

Впевнено рухаємось до цивілізаційних норм  чіткими кроками!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора