A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальна установа «Сколівський інклюзивно-ресурсний центр»
Сколівської міської ради

Раннє втручання в системі роботи інклюзивно-ресурсного центру

Дата: 08.10.2020 16:46
Кількість переглядів: 1158

     За ініціативою комунальної установи «Сколівський інклюзивно-ресурсний центр» Сколівської районної ради Львівської області у рамках співпраці на волонтерських засадах кафедрою спеціальної освіти та соціальної роботи Львівського національного університету імені Івана Франка під керівництвом доктора психологічних наук, професора  Катерини Олексіївни Островської - завідувача кафедри спеціальної освіти та соціальної роботи факультету педагогічної освіти ЛНУ ім. І. Франка, голови  українського осередку Товариства «Родина Кольпінга» проведено дистанційне навчальння онлайн-курсу для педагогічних працівників КУ «Сколівський ІРЦ» та лікарів (дитячий психіатр, дитячий невролог) на тему «Раннє втручання в системі роботи інклюзивно-ресурсного центру».  

     Раннє втручання - це комплексна система послуг сім’ї, в якій народилася дитина з неповносправністю чи ризиком розвитку такої. Ця система послуг скерована на раннє виявлення, терапію, профілактику порушень розвитку дитини та функціонування її в сім’ї.  Важливо  зазначити, що послуга раннього втручання науково обґрунтована та базується на холістичному сприйнятті людини і біопсихосоціальній моделі інвалідності.

Ключовими таких послуг є слово «система» і головна її характеристика — «комплексна». В іншому разі вплинути принципово на ситуацію, а тим більше — змінити її докорінно, навряд чи вдасться.

Раннє втручання призначається для усіх дітей віком до 4 років, які мають ризик порушення у розвитку та їх сімей. Завдання раннього втручання в системі роботи інклюзивно-ресурсного центру - підвищення можливостей батьків розвивати та виховувати свою дитину, впровадження допоміжних стратегій у режим життя сім’ї, допомога родині та кожному з батьків знаходити й створювати власні ресурси, щоб справлятися з потребами дитини. Адже сім’я забезпечує щоденне середовище, в якому дитина з особливими потребами росте та розвивається, тому саме сім’я знає потреби дитини, є первинним одержувачем послуг раннього втручання.

Така допомога забезпечується мультидисциплінарною командою фахівців, яка включає наступних спеціалістів: лікар, психолог, логопед, корекційний педагог, фахівець з фізичної реабілітації, соціальний працівник.

Катерина Олексіївна у ході лекцій для слухачів курсів підвищення кваліфікації детально описала систему послуг раннього втручання, що направлена на раннє виявлення, терапію наявних порушень, профілактику поглиблення розладів функцій  дитини з можливою її інвалідизацією, надання підтримки сім’ї для забезпечення її функціонування в найкращих для дитини та батьків умовах.

Ми дуже вдячні за знання та досвід. Окрема подяка кафедрі спеціальної освіти та соціальної роботи Львівського національного університету імені Івана Франка, особисто Катерині Олексіївні за доброзичливість, відкритість і всебічну допомогу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора