A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальна установа «Сколівський інклюзивно-ресурсний центр»
Сколівської міської ради

Забезпечення права дітей з особливими освітніми потребами Сколівщини формуванням життєвих компетенцій шляхом створення умов повноцінного функціонування КУ «Сколівський ІРЦ»

Дата: 14.12.2020 14:55
Кількість переглядів: 1301

Сьогодні, 14 грудня 2020 року, виповнюється 3 роки з моменту створення КУ «Сколівський ІРЦ». Інклюзивно-ресурсний центр є установою, що утворилася з метою забезпечення права дітей з особливими освітніми потребами віком від 2 до 18 років на здобуття дошкільної та загальної середньої освіти, в тому числі у закладах професійної (професійно-технічної) освіти та інших закладах освіти, які забезпечують здобуття загальної середньої освіти, шляхом проведення комплексної психолого-педагогічної оцінки розвитку дитини, надання психолого-педагогічних, корекційно-розвиткових послуг та забезпечення їх системного кваліфікованого супроводу.

   МОН є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики щодо діяльності інклюзивно-ресурсних центрів. Методичне та аналітичне забезпечення діяльності інклюзивно-ресурсних центрів здійснюють ресурсні центри підтримки інклюзивної освіти.

У своїй діяльності інклюзивно-ресурсний центр керується Конституцією УкраїниКонвенцією про права осіб з інвалідністю, Законами України  «Про загальну середню освіту»«Про дошкільну освіту», іншими актами законодавства та Положенням про інклюзивно-ресурсний центр із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ № 617 від 22.08.2018р. та № 983 від 21.10.2020р.

   Інклюзивно-ресурсний центр провадить діяльність з урахуванням таких принципів, як повага та сприйняття індивідуальних особливостей дітей, дотримання найкращих інтересів дитини, недопущення дискримінації та порушення прав дитини, конфіденційність, доступність освітніх послуг з раннього віку, міжвідомча співпраця.

 Засновниками інклюзивно-ресурсних центрів є представницькі органи місцевого самоврядування об’єднаних територіальних громад, районні, міські, районні у містах (у разі їх утворення) ради.

   Інклюзивно-ресурсний центр є юридичною особою.

  Інклюзивно-ресурсний центр має рахунки в органах Казначейства, самостійний баланс, бланк із своїм найменуванням.

  Засновник розробляє та затверджує установчі документи інклюзивно-ресурсного центру відповідно до вимог законодавства, у тому числі цього Положення.

  Інклюзивно-ресурсні центри утворюються з розрахунку один інклюзивно-ресурсний центр не більш як на 7 тис. дітей, які проживають на території об’єднаної територіальної громади (району), та не більш як на 12 тис. дітей, які проживають у місті (районі міста).

  У разі, коли кількість дітей, які проживають на території об’єднаної територіальної громади (району) або у місті (районі міста), перевищує відповідно 7 тис. та 12 тис., інклюзивно-ресурсний центр додатково залучає необхідних фахівців з урахуванням виявлених дітей відповідної нозології, які потребують психолого-педагогічного супроводу та надання психолого-педагогічних та корекційно-розвиткових послуг, згідно з пунктом 52      Положення про інклюзивно-ресурсний центр.

Згідно структури КУ «Сколівський ІРЦ» в установі затверджено і працює 11 штатних одиниць:

- директор ІРЦ;

- педагогічні працівники ( фахівці ) - 7;

- медсестра;

- прибиральниця;

- бухгалтер;

- водій.

  У зв’язку з тим, що 31 грудня 2020 року закінчується термін оренди комунальною установою «Сколівський інклюзивно-ресурсний центр» Сколівської районної ради Львівської області приміщення КНП «Сколівська ЦРЛ» загальною площею 82,8 кв.м. (орендована площа не відповідає стандартним вимогам повноцінного функціонування ІРЦ),  необхідно забезпечити центр необхідним приміщеннями, пристосованими для дітей з особливими освітніми потребами відповідно до вимог законодавства, у тому числі державних санітарних норм і правил та державних будівельних норм, а саме: площа не менше 160 кв. м. з приміщеннями, пристосованими для дітей з особливими освітніми потребами відповідно до вимог законодавства.

Приміщення облаштовується:

  • приймальнею;
  • кабінетами для надання психолого-педагогічної допомоги дітям, які мають порушення мовлення;
  • кабінетом для надання психолого-педагогічної допомоги дітям, які мають порушення зору;
  • кабінетом для надання психолого-педагогічної допомоги дітям, які мають порушення слуху;
  • кабінетом для надання психолого-педагогічної допомоги дітям, які мають порушення розумового розвитку;
  • кабінетами практичних психологів;
  • залом для занять з лікувальної фізкультури;
  • кабінетом для спільних засідань педагогічних працівників ІРЦ;
  • ресурсною кімнатою;
  • кабінетом директора;
  • кабінетом медичної сестри;
  • кабінетом обслуговуючого персоналу ІРЦ.

   Слід звернути увагу, що приміщення ІРЦ повинні відповідати ДБН В.2.2-17:2006 «Будинки і споруди. Доступність будинків і споруд для маломобільних груп населення», де визначені загальні вимоги до будинків та споруд, входів і шляхів руху до будинків, сходів і пандусів, ліфтів і підйомників, внутрішнього обладнання та санітарно-гігієнічного приміщення.

Важливо забезпечити зонування кабінетів для надання психолого-педагогічних, корекційно-розвиткових послуг. Слід зазначити, що важлива роль у наданні психолого-педагогічних, корекційно-розвиткових послуг належить ресурсній кімнаті. Основне призначення ресурсної кімнати – це створення комфортного простору для організації процесу навчання дітей з особливими освітніми потребами на основі застосування особистісно-орієнтованих методів навчання, з урахуванням індивідуальних особливостей навчально-пізнавальної діяльності таких дітей.

    Орендуючи приміщення у Сколівської ЦРЛ,  комунальною установою впродовж 2017-2020 р.р. за рахунок коштів місцевого бюджету Сколівської районної ради здійснено ремонт наданих кабінетів (загальна сума 41281,70 грн.).

    Крім цього реалізовано Мікропроект «Капітальний ремонт по заходах з енергозбереження комунальної установи «Сколівський інклюзивно-ресурсний центр» Сколівської районної ради Львівської області». Обсяг коштів – 75296 грн.

Джерела фінансування:

  • Львівська обласна рада
  • Сколівська районна рада
  •  Кошти фізичних осіб
  •  Нефінансовий внесок

      Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 03 квітня 2019 року № 319 «Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію заходів, спрямованих на підвищення якості освіти» та від 10 липня 2019 року № 637 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 03 квітня 2019 року № 319» на засадах співфінансування з місцевим бюджетом Сколівської районної ради, здійснилася закупівля спеціального автомобіля, призначеного для надання додаткових психолого-педагогічних, корекційно-розвиткових послуг працівниками інклюзивно-ресурсного центру (мобільний інклюзивно-ресурсний центр). Автомобіль придбали завдяки залученню державної субвенції з частковим фінансуванням з місцевого бюджету Сколівської районної ради. Таким чином вдалося залучити 1 млн. 550 тисяч гривень з державного та 155 тисяч - з місцевого бюджетів.

   Є потреба в гаражі для зберігання спеціалізованого автомобіля Марки «АВТОСНАБ» Модель «STDW – 01» на базі VOLKSWAGEN CRAFTER призначенням якого є: перевезення осіб з обмеженими фізичними можливостями в кріслі колясці з обладнанням, здійснення комплексної психолого-педагогічної оцінки розвитку дітей, які не відвідують заклади освіти, надання психолого-педагогічних, корекційно-розвиткових послуг та забезпечення їх системного кваліфікованого супроводу (мобільний інклюзивно-ресурсний центр). Крім цього, реалізовується проєкт «Капітальний ремонт туалету з пристосуванням універсального дизайну для осіб з інвалідністю у Комунальній установі «Сколівський інклюзивно-ресурсний центр» Сколівської районної ради Львівської області»

Обсяг коштів – 70 568 грн.

Джерела фінансування:

  • нефінансовий внесок  
  • фінансовий внесок громади
  • кошти Сколівської міської ради
  • кошти Сколівської районної ради
  • кошти обласного бюджету

  Завдяки залученим коштам зі Славської ОТГ здійснено капітальний ремонт дверних прорізів (заміна 7 дверей в сумі 49240,00 грн.).  

На Сколівщині функціонують:

  • 24  інклюзивних ЗЗСО

В них:

  • 50  інклюзивних класів
  • 55  учнів з ООП
  • 44 ставки асистентів вчителів
  • 70- кількість асистентів вчителів
  • 8  інклюзивних ЗДО

В них:

  • 11  інклюзивних груп
  • 15  вихованців з ООП
  • 7.5 ставок асистентів вихователів
  • 16- кількість асистентів вихователів

Двоє учнів з ООП здобувають освіту у ЗПТО.

Фахівцями комунальної установи протягом 2020 року проведено 63 комплексні оцінки розвитку дітей та рекомендовано інклюзивне навчання тим дітям, які мають особливі освітні потреби. При цьому надано рекомендації щодо особливих умов навчання і виховання: потреби в асистенті вчителя чи асистенті дитини, розробці індивідуальної програми розвитку, освітньої програми, проведенні корекційно-розвиткових занять, створенні безбар’єрного середовища у закладі освіти.

    Важливий чинник успішності інклюзивного навчання – розуміння педагогами глибинних потреб дитини з особливими освітніми потребами. Тоді вони зможуть забезпечити їм такі умови навчання, за яких дитина почуватиметься комфортно, а її навчання буде більш ефективним. У зв’язку із запровадженням карантину та організації дистанційного навчання в закладах освіти виникла потреба в наданні більш якісної підтримки дітей з особливими освітніми потребами. Тому  КУ «Сколівський ІРЦ» було рекомендовано забезпечити учнів відповідними засобами. Отже, у 2020 році за кошти субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами здійснилася закупівля 53 портативних комп’ютерів (ноутбуків).

    Закон № 1009-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування та районних державних адміністрацій» (законопроект №3651-д) з 6 грудня Закон набув чинності. Він дає можливість працювати новообраним органам місцевого самоврядування громад і районів: врегульовує питання правонаступництва комунального і державного майна, бюджетних ресурсів, прав та зобов’язань.

    Згідно Закону комунальна установа має бути передана територіальній громаді рішенням районної ради-правонаступника. Після цього рада громади на пленарному засіданні прийматиме рішення про внесення змін до відомостей про таку юридичну особу та затверджує нову редакцію установчого документу. 

  Сподіваємося на позитивне вирішення питання а саме, яким чином, здійсниться зміна засновника в особі районної ради у статутному документі на територіальну громаду), а також надання відповідних приміщень для повноцінної роботи центру та вирішення питання щодо співфінансування комунальної установи в частині впровадження фінансово-господарської діяльності громадами, яким надаються необхідні послуги.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора